Пропускане към основното съдържание

Писта за Формила 1 ли?

Чета с все по-голямо изумление безумния диалог относно строежа на писта за Формула 1 някъде в Шоплука. След бетонирането на Черноморието, голф игришата на бившите комсомолци, безнадеждно опустяващите молове и разпада на социалните системи ставаме свидетели на поредното "made in BG" безумие. Да оставим настрана очевидния дефицит на имидж на България като туристическа дестинация - достатъчно е да преброим приходите от т.н. голф туризъм за да разберем, че каквито и да са инвестициите за това начинание, приходите ще са недостатъчни, да да я възвърнат.

По същия начин супер инвестициите в недвижимост и сгради оставиха след себе си само спомена за годините на "лесни пари", не не и индустрия, която да измъква колата от калта в кризата.

Ще попитате - какво общо има това с ИТ, високите технологии и всичко останало? Oтговорът е очевиден - наличието на всички такива инвестиции "на куп" не е в състояние за замени отсъствието на една единствена липсваща инвестиция - тази във високите технологии. Защото молът, хотелите, голф игрищата, златките и техния съпътствуващ PR не създават стойности, не допринасят за ръст на брутния национален продукт, не повишават конкурентната способност, не повишават приходите от износ в търговския баланс на страната - напротив, те подменят истината за източника на просперитета на нациите с простото броене на пари, които влизат от външни инвеститори за да застинат в безполезни паметници на нечия алчност.

Кой болен мозък може да допусне, че проспериращ бизнесмен от Западна Европа, САЩ, Канада или Австралия ще си зареже кефа от гарантираното удоволствие в доказани голф комплекси, за да дойде тук да играе голф на игрища, обградени с пущинаци от магарешки тръни? И как ще кацне тук с частния си самолет, при условие че в Родината няма (и скоро няма да има)летища за GA (лека авиация). А дори и да кацне, как ще се почувства пътувайки по осеяните с дупки и конски фъшкии пътчета от летището до голф комплекса? Да не говорим за основното - доказаната липса на професионализъм в обслужването на взискателни гости!

Какво е изпуснато в последните двадесет години? Каза го човек,на който може да се вярва - Шимон Перес. "Не търсете парите в банките, там има лихви! Търсете парите в научните центрове, в университетите, в лабораториите!" Това каза този голям мъж при неотдавнашното си посещение в България, пред слисания и гузен поглед на президента Първанов по време на съвместната им прес-конференция.

Защото за да направиш един високо технологичен парк инвестицията е сравнима с тази за един голф комплекс. Разликата е тази, е след 5 години по оскъдната останала трефа на голф игрищата около Балчик отново ще пасат магаретата, а високо технологичният парк ще продава иновации, продуктови разработки, технологии и услуги на тези,които ще останат на своите добре поддържани поляни за голф.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Днес ще Ви разкажа

Днес ще има кино прожекция за ДАВИД - офис Казанлък: Име на филма: "Виет-Нам - нови възможности, предизвикателства и дивотии" Час: 17:30 Място: При мен Напитки: Гин Beefeters, Виски Logans Облекло: Спортно ЗАПОВЯДАЙТЕ!!!
Зима- Лято I Тогава имаше студентски бригади, нямаше спин и сексът не беше повод за запознанство. Но въпреки това, от време на време, Любовта надникваше зад облаците тютюнев дим, алкохолни пари и самозаблудата, че сме вечни. Тази зима беше дошла по-рано, и бе по-студена от обичайното. Натрупа пухкав сняг метър и нещо. Стегна студ, и за една нощ снегът от пух се превърна в синкав, корав лед. Блус Мобилът тръгна от София в 4 след обяд, и с Божията помощ в 9 вечерта криво-ляво бяхме в Зарата. Паркирахме на малката уличка (Априлов) зад кино Септември, и от Блус Мобилът право във Верея – там свиреше Николай Ирикиев, с някакви набързо свикани ентусиасти – той с ореола на китарен бог – те, с примирението на чираци, очакващи да бъдат посветени във Великата тайна на безсмъртната рок магия. Хапнахме тройка с гарнитура, обсъдихме мацките на дансинга, пихме по две-три бири в два-три коняка, и всеки пое към нощната си обител – пичовете от Климат Блус Бенд към хотелските стаи, аз – в